Test z češtiny: Zkuste, zda dáte 20 z 20 a máte češtinu skutečně v malíčku (2024)

Domů / Testy a kvízy / Test z češtiny: Zkuste, zda dáte 20 z 20 a máte češtinu skutečně v malíčku

Test z češtiny: Zkuste, zda dáte 20 z 20 a máte češtinu skutečně v malíčku (1)

Zdroj: Shutterstock

Test z češtiny: Zkuste, zda dáte 20 z 20 a máte češtinu skutečně v malíčku (2)

Čeština je sice naše mateřština, ale dokáže nás dost často pěkně potrápit

Čeština je jazyk krásný a složitý zároveň. Je to ale i naše mateřština, takže bychom ji měli ovládat bez chyb a co nejlépe. Pro mnohé je rodný jazyk dokonce koníčkem. Zvládnete rozlousknout naše gramatické oříšky a vyluštit i přesmyčku? Otestujte si své znalosti češtiny v našem zábavném kvízu a zjistěte, jak na tom jste! Strčili byste do kapsy i středoškolského učitele nebo dokonce vysokoškolského profesora?

Testy a kvízy

|

Kristina Vacková

|

29. 8. 2024

Čeština je jazyk plný krásných slov, složitých pravidel a občas i nástrah, které nás dokážou pořádně potrápit. Každý, kdo se někdy snažil rozlousknout záhady české gramatiky, ví, jaké výzvy nás mohou čekat za každým rohem. Ať už jde o psaní měkkého nebo tvrdého "i/y," správné používání čárek nebo luštění přesmyček, čeština nás vždy dokáže překvapit. A jsou to nejen čárky. Zdvojené hlásky, vyjmenovaná slova, velká písmena, vztažná zájmena! Je toho tolik, co bychom měli znát.

Čeština známá i neznámá, dokáže nám pěkně zavařit

Je fascinující, jak mnoho pravidel a výjimek se v češtině najde, a přesto je to jazyk, který milujeme a považujeme za svůj mateřský. Ale jak dobře skutečně známe svou češtinu? Všichni si pamatujeme hodiny českého jazyka ze školy, kdy jsme se snažili pochopit složitosti pravopisu a gramatiky. Přestože jsou tyto dovednosti pro nás důležité, můžeme si občas připomenout, jak na tom vlastně jsme.

Tento kvíz je skvělou příležitostí otestovat si své znalosti češtiny a zjistit, zda byste si zasloužili jedničku, nebo jestli byste se měli vrátit zpět do školních lavic. Vyzbrojte se trpělivostí, bystrým okem a připravte se na výzvu, která prověří vaši gramatiku, pravopis i schopnost řešit slovní hříčky. Abychom to udělali ještě zábavnější, přidali jsme do kvízu i přesmyčku, která vás možná na chvíli zastaví, ale zároveň vás pobaví.

Tak na co čekáte? Pusťte se do toho a zjistěte, jak dobře znáte svůj rodný jazyk!

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Diktát z českého jazyka pro 8. třídu základní školy. Napsat ho na výbornou by neměl být pro nikoho problém

Diktáty nás provázely po celou dobu studia. Český jazyk bychom tedy měli umět perfektně. Jenže čeština je sice krásný jazyk, ale poměrně těžký. Umět tedy dokonale pravopis a gramatiku není zase až taková samozřejmost. Zkuste si vyplnit náš diktát, který je určen pro žáky osmých tříd základních škol a otestujte si své znalosti z psaní i/y a velkých písmen.

svetzeny.cz

svetzeny.cz

Ať už jste nadšenec do češtiny nebo si jen chcete osvěžit své znalosti, tento kvíz vám nabídne zábavnou a zároveň poučnou cestu do tajů českého jazyka. Tak se pohodlně usaďte, připravte si svou češtinářskou mysl a pusťte se do toho! Možná zjistíte, že jste na tom lépe, než jste si mysleli, nebo objevíte oblasti, na kterých můžete ještě zapracovat.

Připraveni? Tak s rozmyslem do toho!

Čeština je jazyk plný krásy, ale také výzev, které nás nutí neustále zlepšovat své jazykové dovednosti. Ať už jste v tomto kvízu dosáhli jakéhokoli výsledku, je důležité si uvědomit, že učení nikdy nekončí. Každá správná odpověď vás posouvá blíže k mistrovství v češtině, a každá chyba je příležitostí se něco nového naučit. Tento kvíz vám snad připomněl, že čeština není jen o správném psaní, ale i o radosti z objevování tajů našeho rodného jazyka. Pokračujte v učení, zkoušejte nové věci a nikdy nezapomeňte, že jazyk je živý nástroj, který nás spojuje a umožňuje nám vyjádřit naše myšlenky a pocity.

Možná vám jazyky nejsou a ve škole jste měli raději fyziku. Vyzkoušejte si proto náš fyzikální kvíz.Těleso ponořené do kapaliny… Vyzkoušejte si, jak dobře si pamatujete fyzikální zákony ze základní školy

Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:

Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Pravopisný kvíz. Jak dobře ovládáte mateřský jazyk

Ani ne za měsíc se opět otevřou školní brány a naše děti a vnoučata usednou do lavic. Jistě není výjimkou, že se na vás obracejí s mnoha otázkami, které jim ve škole nejsou jasné anebo v nich tápou. Uměli byste jim poradit, pokud jde o český pravopis? Čeština patří k nejtěžším jazykům a je plná pravidel, úskalí a zádrhelů. Vyzkoušejte si, jak zvládáte pravopis.

svetzeny.cz

svetzeny.cz

Zdroj článku

Autorský text, prozeny.cz,annapaap.cz

testkvízčeštinačeský jazykmateřština

`; ui.inits.annotationArticles['article-detail--similar'] = { fetchUrl: "https:\/\/tips.burdadigital.cz\/annotation", selector: '[data-annotation-article-placeholder]', position: 'beforeend', html: articleHtml, imageSize: 'medium', }; }());

Sdílejte:

Test z češtiny: Zkuste, zda dáte 20 z 20 a máte češtinu skutečně v malíčku (5) Test z češtiny: Zkuste, zda dáte 20 z 20 a máte češtinu skutečně v malíčku (6)

Vstup do diskuze:

' ); }
Test z češtiny: Zkuste, zda dáte 20 z 20 a máte češtinu skutečně v malíčku (2024)

FAQs

Který jazyk je nejbližší češtině? ›

Spolu se slovenštinou tvoří česko-slovenskou větev západoslovanských jazyků, mezi které patří dále polština, kašubština a lužická srbština (horní a dolní). Čeština je nejzápadnějším slovanským jazykem. Čeština je blízká a vzájemně dobře srozumitelná se slovenštinou.

Jak probíhá ústní maturitní zkouška z češtiny? ›

Ústní zkouška z českého jazyka a literatury je součástí profilové zkoušky. Probíhá formou řízeného rozhovoru nad pracovním listem. Hodnocení maturitní zkoušky je dáno shodou zkoušejícího a přísedícího. Během ústní zkoušky nejsou povoleny žádné pomůcky.

Co je nejdelší České slovo? ›

V češtině se obecně za nejdelší slovo považuje "nejneobhospodařovávatelnějšími". Ústav pro jazyk český ovšem upozorňuje, že mohou vzniknout i delší složeniny, jako například "nejzdevětadevadesáteronásobitelnějšími". To jsou však jazykové konstrukty, které se nepoužívají.

Kolik slov má španělský jazyk? ›

Angličtina má 171 000 slov, němčina 135 000, španělština 100 000… teď vám asi běží hlavou: “Tak to se nikdy nenaučím!” To možná ne, ale víte, že ani nemusíte? Rodilí mluvčí používají běžně pouze zlomek slov – asi jen 20 000 aktivně a 40 000 pasivně.

Jak zacit mluvit u maturity? ›

Mluvte pomalu a rozvážně

Jedno slovo za minutu není ideální tempo, ale zároveň byste také ze sebe neměli chrlit informace s kadencí samopalu. Když totiž budete hovořit pomalu a rozvážně, snáze vyplníte čas zkoušky a nebudete muset zabrušovat do detailů, u kterých si nejste úplně jistí.

Kdy končí maturity 2024? ›

Podzimní zkušební období 2024

jednotné zkušební schéma) bude znám do 15. srpna 2024.. Výsledky didaktických testů budou zpřístupněny školám do 10. září 2024.

Na jaké úrovni je maturita z češtiny? ›

Jak a proč? Od školního roku 2020/2021 umožňuje Ministerstvo školství nahradit školní část maturity jazykovou zkouškou od úrovně B1. To znamená, že ti stačí napsat didaktický test ve státní části maturity a místo školní části absolvovat mezinárodní zkoušku a užívat všech výhod, které z toho pro tebe plynou.

Jaká slova dala čeština světu? ›

Český jazyk nejen slova přijímá, ale i ostatním jazykům dává. Kromě velmi známého Čapkova robota jsou to na příklad slova jako pistole (z husitského píšťala), dolar (ze slova tolar), houfnice (další zbraň, v němčině hauptnitz).

Kolik slov je v českém jazyce? ›

Slovní zásoba češtiny je každopádně nesmírně pestrá: odráží ji nejlépe dva slovníky, a to Slovník spisovného jazyka českého a Příruční slovník jazyka českého. Ty říkají, že čeština má přibližně 250 000 slov.

Top Articles
Cleveland-Cliffs bullish on $2.5 billion Stelco acquisition
Bbynessaxo Leaked
Mw2 Other Apps Vram
Hemispheres Dothan Al
Goodbye Horses : L'incroyable histoire de Q Lazzarus - EklectyCity
Greater Keene Men's Softball
Sigma Aldrich Calculator
Bailu Game8
Premier Auto Works-- The House Of Cash Car Deals
Craigslist Boats Rochester
Stanford Rival Crossword Clue
Test Nvidia GeForce GTX 1660 Ti, la carte graphique parfaite pour le jeu en 1080p
Tryhard Guide Wordle Solver
Sour Animal Strain Leafly
Cyclefish 2023
123Movies Evil Dead
Stellaris Wargoal
SEBO (UK) Ltd on LinkedIn: #sebouk #commercialcleaning #cleaning #floorcleaning #carpetcleaning
Dtm Urban Dictionary
Cookie Clicker The Advanced Method
What Does Exp Wed Mean On Hulu
Audarite
Emojiology: 🤡 Clown Face
Davias Grille
How 'Tuesday' Brings Death to Life With Heart, Humor, and a Giant Bird
Ixl.prentiss
Restored Republic December 1 2022
Footfetish Telegram
Ansos Umm
Tsymo Pet Feeder Manual Pdf
Road Conditions Riverton Wy
Societe Europeenne De Developpement Du Financement
Closest Postal Service To My Location
Samsung Galaxy Z Flip6 | Galaxy AI | Samsung South Africa
Fgo Spirit Root
Ice Quartz Osrs
Need flooring installation? Carpet Hardwood floor Vinyl plank Laminate - skilled trade services - craigslist
Kcu Sdn
Pulaski County Busted Newspaper
Rs3 Bis Perks
Acbl Homeport
Hood County Buy Sell And Trade
Tamusso
Dollar Tree Aktie (DLTR) • US2567461080
Tacos Diego Hugoton Ks
Ap Bio Unit 2 Progress Check Mcq
Ekaterina Lisina Wiki
Marquette Gas Prices
Was genau ist eine pillow princess?
Dairy Queen Blizzards: Our Updated Rankings
Swag Codes: The Ultimate Guide to Boosting Your Swagbucks Earnings - Ricky Spears
Richy Rich Dispensary
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 5852

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.