Grote Kerk | DenHaag.com (2024)

De Grote of St. Jacobskerk behoort samen met het Binnenhof tot de oudste gebouwen van Den Haag. Vermoedelijk bestond er al een houten kerk in de 13e eeuw. Vanaf de Haagse toren is het uitzicht over de binnenstad prachtig. De Grote Kerk is ook door zijn uiterlijk, zeker een bezoekje waard. Het gebouw is eigendom gebleven van de Protestantse gemeenschap, maar is in beheer van de Stichting Grote of Sint-Jacobskerk die het openstelt voor allerlei activiteiten en toeristisch bezoek.De Grote Kerk heeft een sterke band met het koningshuis: meerdere leden van koninklijke familie werden er gedoopt en koningin Wilhelmina, koningin Juliana en prinses Margriet zijn getrouwd in de Grote Kerk.

Beklimming Haagse Toren
De toren van de Grote Kerk is sinds 2017 opengesteld voor publiek. Onder begeleiding van een gids kun je elk weekend naar de top van de 15e-eeuwse toren klimmen. Na de beklimming van de 288 treden geniet je vanafhet balkonvan een spectaculair 360° uitzicht over Den Haag en de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin. De tour duurt in zijn totaliteit 1,5 uur.Tickets kunnen online gereserveerd worden via dehaagsetoren.nl.Ook voor groepen een leuk uitje, een gids begeleidt je door de toren en neemt je mee in de geschiedenis.

Zomeropenstelling
De Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag is tijdens de zomermaanden opengesteld voor publiek. Tijdens de openstelling zijn er vrijwilligers aanwezig die je meer over de geschiedenis van de kerk kunnen vertellen.

Geschiedenis
De Grote Kerk is al in Den Haag gesitueerd vanaf de 13e eeuw. De kerk bestond toen uit een houten kapel die later omgebouwd werd tot de Grote of St. Jacobskerk. Enkele graven van Holland, Albrecht van Beieren en Filips de Goede van Bourgondië, hebben de bouw in de verschillende fasen financieel gesteund.

Bouw en restauratie
Rond 1420 verrees de zeskantige toren en aan het eind van de 15e eeuw had de stijlvolle kerk zijn huidige omvang bereikt. De Grote Kerk is een typisch voorbeeld van het Haagse hallentype, geheel overdekt met houten tongewelven waarbij de zijbeuken van gelijke hoogte zijn als het middenschip. Een prachtig contrast vormt het hoge koor, een voorbeeld van Brabantse late gotiek. In 19e en 20e eeuw werd de Grote Kerk gerestaureerd. De zuilen van het schip werden in hun 15e-eeuwse omvang hersteld en de preekstoel werd verplaatst. De 19e-eeuwse banken werden geplaatst en het koorhek verwijderd. Daarnaast werd de Van Assendelftkapel, het dak en de kabinetorgel in de voorgaande jaren gerestaureerd.

Interieur
De Grote Kerk heeft veel bezienswaardigheden, waaronder de onlangs gerenoveerde wapenborden. Deze borden verwijzen naar de bijeenkomst van de ridders van de Orde van het Gulden Vlies in de Grote Kerk in 1456. In de Grote Kerk bevinden zich ook andere monumenten, waaronder het imposante praalgraf van admiraal Jacob van Wassenaer Obdam. Hij voerde het opperbevel over de Hollandse vloot in de 17e eeuw.

Koninklijk Huis
De Grote Kerk heeft een sterke band met het koningshuis:de doop van prins Willem II op 1 juli 1626 en die van prins Willem III op 15 januari 1651 vonden hier plaats. Voor de inzegening van het huwelijk van koningin Wilhelmina met prins Hendrik, op 7 februari 1901, werd de kerk feestelijk versierd. Grappig feitje: doordat de kerk bij uitzondering werd verwarmd voor deze gelegenheid, functioneerde het orgel niet zoals het behoorde. Ook prinses Juliana en prins Bernhard traden hier in het huwelijk, net alsprinses Margriet en Pieter van Vollenhoven veertig jaar later.Beatrixwerd hier in 1938 gedoopt, en haar zoon in 1967.Daarna was het een tijdje stil rond de koninklijke gebeurtenissen in de Grote Kerk tot zaterdag 19 mei 2001 toen prins Constantijn er in het huwelijk trad met prinses Laurentien. Op 12 juni 2004 vond onder grote belangstelling en met vele koninklijke genodigden de doop van prinses Catharina-Amalia plaats in de Grote Kerk.

Bereikbaarheid
De Grote Kerk ligt in de binnenstad van Den Haag en is met verschillende vervoersmiddelen goed bereikbaar. De auto biedt uitkomst voor bezoekers van buiten de stad, via de N440, de A4, A12 en A13. Parkeren kan bij de parkeergarage aan de Grote Markt, die op loopafstand van de Grote Kerk staat. Daarnaast is de Grote Kerk ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Centraal Station ligt op loopafstand, maar ook tram 2, 3, 4 en 6 brengen bezoekers tot de grote markt. Daarnaast stoppen ook tram 16 en bus 22 en 51 in de buurt van de Grote Kerk.

Grote Kerk | DenHaag.com (2024)
Top Articles
Pnc Campus Door
Anniston Al Craigslist
Jail Inquiry | Polk County Sheriff's Office
Tabc On The Fly Final Exam Answers
Online Reading Resources for Students & Teachers | Raz-Kids
Gabrielle Abbate Obituary
What is international trade and explain its types?
Https Www E Access Att Com Myworklife
What Was D-Day Weegy
When Is the Best Time To Buy an RV?
How Many Slices Are In A Large Pizza? | Number Of Pizzas To Order For Your Next Party
Regal Stone Pokemon Gaia
Local Dog Boarding Kennels Near Me
Leeks — A Dirty Little Secret (Ingredient)
Stihl Km 131 R Parts Diagram
Craigslist Panama City Fl
Rondom Ajax: ME grijpt in tijdens protest Ajax-fans bij hoofdbureau politie
Richland Ecampus
Welcome to GradeBook
I Saysopensesame
Ein Blutbad wie kein anderes: Evil Dead Rise ist der Horrorfilm des Jahres
Food Universe Near Me Circular
Titanic Soap2Day
Happy Homebodies Breakup
55Th And Kedzie Elite Staffing
R/Airforcerecruits
Masterbuilt Gravity Fan Not Working
A Man Called Otto Showtimes Near Carolina Mall Cinema
Srjc.book Store
In hunt for cartel hitmen, Texas Ranger's biggest obstacle may be the border itself (2024)
Babydepot Registry
Wheeling Matinee Results
Diggy Battlefield Of Gods
Frommer's Belgium, Holland and Luxembourg (Frommer's Complete Guides) - PDF Free Download
Kokomo Mugshots Busted
Tas Restaurant Fall River Ma
New York Rangers Hfboards
Tugboat Information
Woodman's Carpentersville Gas Price
Koninklijk Theater Tuschinski
Daily Times-Advocate from Escondido, California
Panorama Charter Portal
Flipper Zero Delivery Time
LoL Lore: Die Story von Caitlyn, dem Sheriff von Piltover
John M. Oakey & Son Funeral Home And Crematory Obituaries
Az Unblocked Games: Complete with ease | airSlate SignNow
Pixel Gun 3D Unblocked Games
The top 10 takeaways from the Harris-Trump presidential debate
Unit 4 + 2 - Concrete and Clay: The Complete Recordings 1964-1969 - Album Review
Southwind Village, Southend Village, Southwood Village, Supervision Of Alcohol Sales In Church And Village Halls
Worlds Hardest Game Tyrone
Intuitive Astrology with Molly McCord
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6138

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.